Wellicht heb je het al gezien in onze core values, voorbij zien komen op Instagram of heb je wel eens wat gelezen in de krant. Werkplekken voor vluchtelingen zijn nog steeds hot topic, maar hoe komt het dan dat nog steeds enkel 9% van de statushouders in Nederland een baan heeft en dit pas na 2 jaar in Nederland te wonen? Hoe komt het dat deze groep mensen die vaak hoog geschoold zijn met een universitair achtergrond geen deel maken van onze arbeidsmarkt?

Research

Freshtable onderzocht de redenen op basis van een literatuurstudie en de huidige beschikbare projecten voor statushouders in Nederland. Onze main finding: de werkvaardigheden en academische kennis van vluchtelingen wordt vaak onder gekwalificeerd. Hierdoor bevinden statushouders die in hun thuisland dokter, architect, webdesigner of een ander beroep, zich vaak in een ‘beroeps kooi’. Deze kooi staat voor de vervulling van aangeboden arbeidskansen voor lager geschoolden door hoger geschoolden. Zo is de universitair opgeleide tandarts Yanis uit Damascus ineens buschauffeur in Haarlem. Deze mismatch helpt statushouders niet verder en sterkte nog, het helpt de arbeidsmarkt alleen maar voor een korte periode. Er bestaan in Nederland een heleboel geweldige initiatieven en projecten die statushouders een werkplek aanbieden. Maar zoals blijkt in de praktijk, zijn deze werkplekken een behoorlijke mismatch met de kennis en kwaliteiten van statushouders.

Wat doet freshtable om de arbeidsmarkt integratie te bevorderen?

Freshtable ziet de talenten in van statushouders en wil daar graag 100% in investeren. Zo bieden verschillende stageplekken aan met een uitzicht op een vaste werkplek. Onze afdeling Mentorschap, begeleid nieuwe talenten en biedt loopbaan begeiding aan. Zo hebben wij niet alleen statushouders/vluchtelingen die werkzaam zijn in de keuken, maar ook in de boekhouding, accountancy, marketing, webdesign en graphic design. Wij geloven in het investeren in talenten. En laat statushouders nou net een rijke bron van talenten zijn die wel een steuntje in de rug verdienen. Onze visie is dan ook om zulke talenten te ondersteunen waar wij kunnen op professioneel en taal gebied. Help jij ons mee? Elke bestelling helpt met het bevorderen van de arbeidsmarkt posities van vluchtelingen in Nederland.

Leave a Reply