Feminism, freshtable, ecofeminism, eten bestellen, breda, sustainability

Eco-angst: hoe voedsel, welzijn en klimaatverandering met elkaar samenhangen

Vorige week was het World Mental Health Day, een internationale dag voor wereldwijde voorlichting over geestelijke gezondheid, bewustwording tegen sociale stigmatisering. Je mentale gezondheid wordt vaak gezien als een taboeonderwerp, maar vooral in tijden van een pandemie is er juist meer aandacht ontstaan voor geestelijk welzijn. Dit is een zeer belangrijke stap in de richting van een gezond en duurzaam leven. Mentaal welzijn maakt niet alleen deel uit van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Goede gezondheid en welzijn), maar draagt ook bij tot een transformerende visie op een betere wereld. In feite kan de omgeving het geestelijk welzijn van een persoon zowel positief als negatief beïnvloeden.

Effecten van het klimaat op je mentale gezondheid

Er wordt verondersteld dat de klimaatcrisis het angst- en depressieniveau van individuen beïnvloedt. Een gangbare en overeengekomen term voor dit fenomeen is eco-angst; een “psychologische stoornis die een toenemend aantal personen treft die zich zorgen maken over de milieucrisis” van Psychology Today. De grote aantallen posts op sociale media over de klimaatcrisis en de grootste krantenkoppen zorgen ervoor dat je er bijna niet meer aan ontkomt. Doordat het overal opduikt, geeft het een effect van “bezorgdheid” op de lezers die de kwestie persoonlijk opnemen. Het gevoel van een daadwerkelijke “angst” voor wat nog gaat komen, komt voort uit het onvermogen om een verschil te maken. Deze machteloosheid bezorgt menig mens enige stress. Het verwijst ook naar bezorgdheid over de toekomst voor zichzelf, kinderen en latere generaties.

Om duurzaam te zijn, moeten we zorgen voor lichamelijk, sociaal en geestelijk welzijn.

Bovendien hebben de gevolgen van ons veranderend klimaat – economische onzekerheid, werkonzekerheid, extreme en instabiele weerpatronen en ontheemding – ook een invloed op de geestelijke gezondheid. Het is van essentieel belang om in gedachten te houden dat eco-angst niet alleen voortkomt uit sociale media, maar ook uit de praktijk. Na de branden in het Griekse vluchtelingenkamp Moria moesten de bewoners van het gebied 40 graden hitte verduren terwijl ze opeengepakt zaten en het gebied probeerden te ontvluchten. Omdat het gebied erg droog was, verspreidden de branden zich zeer snel en veroorzaakten verschrikkelijke schade. Wat bijna een maand later volgde, waren zware stormen en regens op het kamp. De storm, die volgens bronnen bij het Griekse Ministerie van Migratie enkele uren aanhield, meer dan 8.500 mensen onder water.

Er bestaat een rechtstreeks verband tussen de gevolgen van de klimaatverandering. In  een situatie waarin deze gevolgen mensen treffen die de meest dringende hulp nodig hebben, kan dit leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen naast andere ongelijkheden op gezondheidsgebied. Gedrags-, ontwikkelings- en neurologische stoornissen vormen een grote uitdaging voor duurzame ontwikkeling, en het onvermogen om openlijk te praten over persoonlijke worstelingen vormt een obstakel voor het verkrijgen van duurzame gerechtigheid. Om duurzaam te zijn, moeten we eerst zorgen voor lichamelijk, sociaal en geestelijk welzijn.

Voeding en welzijn

Net zoals de klimaatcrisis de geestelijke gezondheidstoestand beïnvloedt, kan ecologische vooruitgang en de algemene duurzame beweging een positieve invloed hebben op het welzijn; in de vorm van hoop en gemeenschapsvorming. Als je weet dat je bijdraagt aan een duurzame ontwikkeling van de planeet, voel je je beter over jezelf. Het is  algemeen bekend dat het consumeren van gezonde, duurzame en lokaal geproduceerde voeding invloed heeft op ons denken en ons een positiever gevoel geeft over onszelf (Alamgir, 1991).

Onze hersenen hebben een constante toevoer van brandstof nodig om onze dagelijkse handelingen bij te kunnen houden. De voeding die we consumeren heeft een directe invloed op de structuur en functie van onze hersenen, evenals op onze stemming. Als we voedzame voeding met veel vitaminen en mineralen eten, functioneren onze hersenen het best. Wanneer we daarentegen bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen eten, bevorderen deze ontstekingen, oxidatieve stress en stemmingsstoornissen, zoals angst (Healthy Human Life, 2020).

Bovendien zijn er bepaalde voedingsmiddelen die onze angstniveaus verlagen, enkele hiervan zijn: kurkuma, avocado’s, asperges, sinaasappels, havermout, en zalm. Door extra aandacht te besteden aan de voeding die we consumeren en door dit in ons dagelijks leven op te nemen, maximaliseren we ons gezondheidspotentieel door veranderingen in voeding en levensstijl aan te brengen op basis van onze individuele behoeften.

Bij Freshtable geven we prioriteit aan jouw geestelijk welzijn en streven we ernaar elkaar te ondersteunen. Dit doen we voor jou als klant en als werkgever. Als je het moeilijk hebt, weet dan dat het heel normaal is om bang te zijn om je hand uit te steken, maar het is beter om je mentale gezondheidstoestand onder ogen te zien met een vriend, collega of familielid die je steunt, dan in je eentje. En geef jezelf af en toe een schouderklopje en vergeet niet dat je bij het lezen van deze blog alleen al, je enorm goed bezig bent.