Sociale duurzaamheid: Globalisering

By:
Posted: 30/09/2020
Category: Sustainability
Tags: , , ,
Comments: 0

Duurzaamheid is de kern van ons bedrijf. We hebben je al kennis laten maken met de drie P’s van duurzaamheid die we aanpakken: people, planet en profit. Het zal je niet verbazen dat het thema voeding met alle drie de thema’s in verband kan worden gebracht. Het is onze missie om ervoor te zorgen dat onze voeding wordt gemaakt door personeel dat zich gesteund en gerespecteerd voelt, waarbij de kwaliteit van onze voeding hoog is en de ecologische voetafdruk laag blijft. Ten slotte willen we onze voeding aanbieden voor een redelijke en betaalbare prijs. Dit alles draagt bij aan goed eten, terwijl je goed doet!

Het probleem voedselverspilling en wanbeheer

Het probleem van voedselverspilling en wanbeheer van zowel voedselconsumptie als -productie is echter een steeds groter mondiaal probleem. Hier zijn de feiten:

  • Onze wereldbevolking telt momenteel meer dan 7 miljard mensen, van wie 925 miljoen mensen hongerlijden.
  • Toch verliezen en verspillen we jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel, wat genoeg is om 3 miljard mensen te voeden.

Hoewel we het een ‘wereldwijd’ probleem noemen, wordt het niet door alle landen veroorzaakt.

Het is onwaarschijnlijk dat deze vergelijking het probleem van de wereldwijde hongersnood zal oplossen, maar de overproductie van voedsel in de meeste, meer ontwikkelde landen leidt tot een afschuwelijke koolstofvoetafdruk. Voedselverlies en -verspilling zijn goed voor ongeveer 4,4 gigaton broeikasgasemissies per jaar. Als dit getal aan één land zou worden toegekend, zou het de op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld zijn. Hoewel we het een “wereldwijd” probleem noemen, wordt het niet door alle landen veroorzaakt. In Europa en Noord-Amerika verspillen consumenten per hoofd van de bevolking tussen 95 en 115 kg per jaar, maar in Afrika bezuiden de Sahara en Zuid- en Zuidoost-Azië daarentegen slechts 6 tot 11 kg per jaar. In ontwikkelingslanden doen voedselverspilling en voedselverliezen zich vooral voor in de eerste stadia van de voedselwaardeketen. Versterking van de toeleveringsketen door rechtstreekse steun aan landbouwers en investeringen in infrastructuur en vervoer kunnen helpen om de hoeveelheid verloren en verspild voedsel te verminderen.

Massaproductie

Een van de belangrijkste oorzaken van voedselverspilling is de commercialisering en massaproductie van voedsel. Door de globalisering en de wereldwijde mobiliteit zijn klanten niet langer afhankelijk van seizoensgebonden voedsel en lokale producten, maar kunnen ze elk product consumeren dat ze maar willen van supermarktbedrijven die vele miljarden dollars waard zijn. Dit betekent meer steun voor geïmporteerde goederen en een verlies voor lokale producenten. Vertrouwen op geïmporteerde goederen betekent ook een breuk in de toeleveringsketen van de natuur. Tijdens de lente en de zomer zijn gewassen zoals aardbeien en watermeloen lichter en bevatten ze meer water om ons lichaam af te koelen van de hitte. Tijdens het herfst- en winterseizoen bevatten gewassen meer koolhydraten om meer energie in het lichaam vast te houden. Dit zijn squach (groente), aardappelen enz. Hoewel de globalisering heeft bijgedragen tot een efficiëntere uitwisseling van goederen, heeft zij ook een alarmerend effect gehad op de overconsumptie van levensmiddelen. Het zou onze verantwoordelijkheid moeten zijn om ons meer bewust te worden van waar ons voedsel vandaan komt, en hoe de productie ervan ons milieu heeft beïnvloed.

Fastfoodcultuur

Wanneer we over duurzaamheid nadenken, moeten we ook aandacht besteden aan de opkomst van de fastfoodcultuur. Sociale duurzaamheid verwijst naar het op een positieve manier beheren van de impact van bedrijven op mensen. Vaak is de perceptie en het idee van biologisch en gezond voedsel dat ze extreem prijzig zijn. Dit is tot op zekere hoogte waar. Verpakt voedsel wordt aangeprezen als een zeer gemakkelijke en efficiënte manier om verzadigd te blijven. Verpakt voedsel bevat echter niet alleen minder voedingsstoffen dan een zelfgemaakte maaltijd, maar is vaak ook nog eens verpakt in onnodige plastic verpakkingen, die bovendien bijdragen aan de milieucrisis. Als we de voedingswaarde van fastfood vergelijken met biologische gezonde voeding, dan bevat fastfood vaak veel zout, cholesterol dat de slagaders verstopt en veel calorieën.

In Mexico-Stad is een blikje cola goedkoper dan een flesje water.

Bovendien bevatten fast foods meer natrium, afkomstig van voedseladditieven en conserveringsmiddelen. De hoge prijs en de trend van biologisch voedsel heeft de naties overspoeld, en heeft ervoor gezorgd dat het veel duurder is geworden, wat betekent dat armere gemeenschappen soms niet in staat zijn voedsel met een hoge voedingswaarde te consumeren. Een populair, maar hartverscheurend voorbeeld is Mexico City, waar door waterschaarste en de hoge importprijzen een blikje Coca-Cola goedkoper is dan een fles water. Dit vraagt om een heroverweging van onze voedselproductie en de snelheid waarmee we dingen consumeren. Om duurzaam te zijn, moeten we voorzien in de behoeften van het heden zonder de behoeften van de toekomst in gevaar te brengen.

Doe mee in onze strijd tegen klimaatverandering. Kopen bij Freshtable betekent automatisch dat je met ons meewerkt aan het creëren van een meer gelijke, eerlijke en duurzame planeet!

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Related Posts