Sociale inclusie

Het belang van het waarderen van het échte talent van statushouders en vluchtelingen

In Nederland vindt maar liefst 6% van de statushouders (voormalige vluchtelingen) een baan na twee jaar. Wij geloven dat dit anders kan én moet. Het komt nog te vaak voor dat statushouders die een opleiding genoten hebben in hun thuisland een onderwaardering ontvangen wanneer zij aankomen in Europa. Zo zijn er een tal hoogopgeleide ITérs, dokters, accountants en docenten uit landen zoals Syrië en Afghanistan met diploma’s die in Europa helaas vaak niet erkend worden, en dat is zonde. Dit leidt er vaak toe dat een groot deel van deze groep werk uitoefent beneden hun opleidingsniveau. Werk waar zij niet voor gestudeerd hebben. We vinden het mooi om te zien dat er veel projecten zijn waarin statushouders betrokken worden om een stap te maken naar de arbeidsmarkt. Vaak draait dit om voeding, een passie die we delen. Een mooie doelstelling om lekkere gerechten van over de grens naar Nederland te halen. Toch geloven wij dat iemand die gestudeerd heeft voor een bepaald beroep en geen ambitie heeft in een keuken te werken, hier ook niet tot zijn of haar recht komt. Hoe goed bedoeld de projecten ook zijn, gaat er veel talent verloren in basis kookprojecten.

Bij Freshtable doen we het anders. Bij ons vindt je niemand in de keuken tenzij hij/zij ook daadwerkelijk een kook ambitie heeft. Wij hechten waarde aan iemands échte passie en kennis, zonder dit voor een ander in te vullen. Ben je naar school geweest om accountant te worden in je thuisland en heb je daar een diploma voor? Dan zien wij jou ook écht als accountant. Via onze Fresh Academy ondersteunen we statushouders om hun skillset toe te passen in de Nederlandse markt. Zo leert een IT’er de Nederlandse termen en veelgebruikte systemen en zo krijgt een accountant training in het doen van de Nederlandse belastingaangifte. Wij geloven dat iemands kennis en vaardigheden niet verloren hoeven te gaan enkel en alleen omdat iemand ze geleerd heeft in het buitenland. Voor ons betekent dit juist een unieke verrijking aan perspectief, een bijzondere kans om onze producten en service nóg beter aan te kunnen bieden voor iedereen. Via onze Fresh Academy bieden we talentvolle statushouders een stage aan van 6-8 weken, die na succes omgezet kan worden in een vaste arbeidsplaats.

Lees hier het verhaal van Sherif, onze Accountancy Stagiair uit Egypte.

Meet Sherif Ibrahem

Hi there! My name is Sherif Ibrahem, originally from Egypt and currently living in the Netherlands. I am an Accounting intern at Freshtable where I fulfill my role with great enthusiasm at my second home (Freshtable).

I am obsessed with cooking and exploring new cultures through recipes! As I believe food is a world-wide language everybody speaks well in his/her own way. My mantra is: I believe in chasing your dreams and “niet opgeven”

Bekijk Sherif’s eigen Egyptische variant op Shakshuka en creëer je eigen Noord-Afrikaanse ontbijt.