
Hoi! Mijn naam is Sharif, aangenaam!!
Ik ben blij dat je de weg naar mijn kleine hoekje van de blog hebt gevonden. Ik ben een boekhouder (stagiair) bij Freshtable, volleyballer en schrijver met een grote passie voor koken en de keuken. Ik geloof dat iedereen kan koken, ongeacht je kookvaardigheden. Ik geloof in de kracht van voedsel. Het is een universele taal die iedereen op zijn eigen manier kan spreken.
Ik ben geboren en getogen in Cairo, Egypte. Sinds jonge leeftijd houd ik ervan om in de keuken te staan. Zo zag ik elk weekend bij familiebijeenkomsten mijn oma heerlijk eten maken. Met veel liefde en geduld leerde oma (Teta of Seti in het Arabisch) mij haar favoriete recepten. Ik wil haar graag bedanken voor het aanleren van geweldige kookkunsten. Dankzij haar kan ik lekker eten bereiden.
Ik houd van u Teta♥
Alleen al in Egypte worden onze kookkunsten en recepten sterk beïnvloed door vele keukens.
De Turkse, Italiaanse, Franse en Griekse keukens delen veel recepten met de Egyptische keuken.
Het recept van vandaag is Shakshuka, een recept met meerdere lagen die ervoor zorgen dat het een favoriet is voor velen. Het is leuk om te zeggen, leuk om te maken en leuk om te eten!
Inhoudsopgave
Wat is Shakshuka
Het woord shakshuka komt uit het Arabisch en betekent “allemaal door elkaar”. Tot op de dag van vandaag zijn er nog veel discussies over de oorsprong van vele Egyptische gerechten. Shakshuka, zoals we het nu kennen, is ontstaan in Noord-Afrika, hoewel zijn oorsprong teruggaat tot het Ottomaanse rijk toen een groente- en vleesstoofpot genaamd shakshuka populair was in de Arabisch-sprekende wereld. Shakshuka komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Tunesië zou volgens sommigen de geboorteplaats zijn, maar het is behoorlijk populair in het Midden-Oosten en je zult er variaties van vinden in Palestina, Egypte en vele andere plaatsen. Shakshuka bevat gepocheerde eieren in een royale, gekruide tomaten- en pepersaus. In mijn versie beleg ik mijn shakshuka met fetakaas of cheddarkaas en verse koriander of peterselie. Mmm, lekker he?
YALLA
Laten we gaan koken!
Shakshuka-recept:
- Olijfolie
- grote gele ui, gesnipperd 2 groene paprika’s, fijngesneden
- teentjes knoflook, gesnipperd 1 theelepel gemalen koriander 1 theelepel zoete paprika
- ½ theelepel gemalen komijn Rode pepervlokken (optioneel) Zout en peper
- 6 fijngesneden vine-ripe tomaten.
- ½ kopje tomatensaus 6 grote eieren
- ¼ kopje gehakte verse peterselie
Instructies:
- Snijd de uien in dunne reepjes. Snijd daarnaast de paprika in repen van een halve centimeter breed. Pak het knoflook en snijd deze fijn.
- Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote gietijzeren koekenpan. Voeg de uien, groene pepers, knoflook, kruiden, een snufje zout en peper toe aan de pan.
- Bak het mengsel tot de groenten zacht zijn voor ongeveer 3-5
- Voeg de tomaten en tomatensaus toe.
Dek de koekenpan af en laat het ongeveer 15 minuten sudderen op middelhoog vuur. Haal de deksel eraf na 15 minuten, proef en pas de kruiden naar wens aan. De saus moet wat dikker in consistentie zijn. Als de saus te waterig is haal je de deksel eraf en laat je de saus 5 minuten langer door sudderen en indikken. - Maak met een houten lepel 6 kuiltjes in het tomatenmengsel met wat ruimte er tussen.
- Zet het vuur lager, dek de pan af en kook op laag vuur tot de eiwitten gestold zijn.
- Open de deksel en verdeel de verse peterselie of koriander erover. Je kunt naar eigen smaak meer zwarte peper of gemalen rode peper toevoegen. Serveer met warm pitabroodje, Libanees brood of knapperig brood naar keuze.
Bon appetite = ﺑﺎﻟﻬﻨﺎ = Eet smakelijk = Guten Appetit