Wat is halal eten?

By:
Posted: 24/02/2022
Category: Freshtable , Halal
Tags: ,
Comments: 0
Mexicaanse halal tacos freshtable

Wat betekent halal?

Halal betekent letterlijk vertaald uit het Arabisch toegestaan en omschrijft alles wat volgens de Islam geoorloofd is. Wat precies is toegestaan staat vermeld in de Koran  (het Heilig Islamitisch boek). Het tegenovergestelde van halal is ‘haram’, het niet toegestane en het verbodene.  Je zult de term halal vaak voorbij zien komen online, in supermarkten en soms zelfs op verpakte producten. Maar wat betekent halal precies en wat houdt het precies in wanneer iemand ‘halal eet’?

Wat is islamitisch slachten?

Halal vlees is ondanks wat mensen vaak denken, meer dan onverdoofd slachten. Het voedsel wat een moslim nuttigt moet niet alleen volgens de regels geslacht zijn maar het moet ook goed voor de mens en natuur zijn. Dit houdt in dat het dier goed verzorgt moet worden tijdens zijn leven en met respect moet behandeld worden. Halal geslacht vlees moet door een moslim worden beoefend terwijl hij/zij de volgende uitspraak maakt: In de naam van God, God is groot. Halal slachten houdt i dat het dier moet sterven op een zo pijnvrije manier mogelijk, door een directe snede in de hals met ene scherp mes.

Wat mag je eten als je halal eet?

Als je halal eet mag je alles eten zonder beperkingen mits toegestaan volgens islamitische voorschriften. Naast halal slachten zijn er ook meerdere regels. Zo eten halal consumenten geen onreine dieren zoals varkens en zwijnen. Maar ook de toegestane dieren zoals kippen en rund dienen op een rituele wijze geslacht te worden. Ondanks wat men vaak denkt, is dit even belangrijk in halal consumptie en gaat het niet enkel om het mijden van varkensproducten. Daarnaast is het voor een halal eter belangrijk te weten dat er veel derivaten (producten die van vlees komen) ook haram ingrediënten bevatten en dus niet geschikt zijn voor consumptie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan varkensgelatine, vaak te vinden in snoepjes en gebak, of denk aan stremsel, verkregen uit de maag en buikwand van kalveren en te vinden in bijna alle kaas soorten.

Waarom vegetarisch eten niet altijd halal is

In tegenstelling tot wat vele denken, is vegetarisch eten niet altijd geschikt voor de halal consument. Als je halal consumeert mag je namelijk ook geen alcohol nuttigen. De negatieve effecten van alcohol op je fysieke en mentale gesteldheid zijn algemeen bekend. Alles wat een bedwelmend effect heeft (zoals alcohol en drugs) is geclassificeerd als haram (Koran Al-Baqarah, vers 219). Vegetarische maaltijdaanbieders kunnen vrij sauzen met alcohol toevoegen aan je gerecht. De term vega(n) bepaalt hierom niet of het gerecht halal is. Het is daarom altijd raadzaam om te kijken naar de ingrediënten vooraleer je een maaltijd nuttigt. Wist je dat wij bij al onze maaltijden aangeven welke allergenen zich bevinden in je maaltijden? Naast dat onze maaltijden 100% halal zijn vinden wij het belangrijk om jou een transparant overzicht te geven van onze ingrediënten.

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Related Posts